连州中学 2012 届高三 12 月月考英语试题
Ⅰ. 语言知识及应用（共两节，满分 45 分） 第一节 完形填空 （共 10 小题，每小题 2 分，满分 20 分） 阅读下面的短文，从短文后各题所给的四个选项（A、B、C、D）中，选出可以填入空 白处的最佳选项，并在答题卡上将该项涂黑。 Shopping habits in the United States have
changed greatly in the last quarter of the 20th century. Early in the 1900s most American towns and cities had a Main Street. Main Street was always in the heart of a town. This street was 1 on both sides with many 2 businesses. Here, shoppers walked into stores to look at all sorts of merchandise: clothing, furniture, hardware, groceries. 3 ,some shops offered 4 .These shops included drugstores, restaurants, shoe-repair stores, and barber or hairdressing shops. 5 in the 1950s, a change began to 6 .Too many automobiles had crowded into Main Street while too few parking places were 7 shoppers. Because the streets were crowded, merchants began to look with interest at the open spaces 8 the city limits. Open space is what their car-driving customers needed. And open space is what they got when the first shopping centre was built. Shopping centres, or rather malls, 9 as a collection of small new stores 10 crowded city centres. 11 by hundreds of free parking space, customers were drawn away from 12 areas to outlying malls. And the growing 13 of shopping centres led 14 to the building of bigger and better stocked stores. By the late 1970s, many shopping malls had almost developed into small cities themselves. In addition to providing the 15 of one stop shopping, malls were transformed into landscaped parks, with benches, fountains, and outdoor entertainment. 1. A. built B. designed C. intended D. lined 2. A. varied B. various C. sorted D. mixed up 3. A. Apart from B. However C. In addition D. As well 4. A. medical care B. food C. cosmetics D. services 5. A. suddenly B. Abruptly C. Contrarily D. But 6. A. be taking place B. take place C. be taken place D. have taken place 7. A. chosen for B. available to C. used by D. ready for 8. A. over B. from C. within D. outside 9. A. started B. founded C. set up D. organized 10. A. out of B. away from C. next to D. near 11. A. Attracted B. Surprised C. Delighted D. Enjoyed 12. A. inner B .central C. shopping D. downtown 13. A. distinction B. fame C. popularity D. liking 14. A. on B. in turn C. by turns D. further 15. A. cheapness B. readiness C. convenience D. handiness 第二节：语法填空（共 10 小题，每小题 1.5 分，满分 15 分） 阅读下面短文， 按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求， 在空格处填入一个适当的 词或使用括号中词语的正确形式填空。 It was my first day in Hangzhou, the Chinese city famous for its natural beauty and history and I didn't have much time to spare. I wanted to see 16 much of the city as possible in the two days 17 I returned to Guangzhou. My first task was to decide where to go and 18 to get there. I took out my guide book in which there was a lot of information about the city's well-known tourist 19 (attract) and started to read. At that moment 20 attractive
young lady who noticed my book came up to me and introduced 21 . She said her name was Miss Bai and she kindly offered to show me 22 the city. I was delighted and was about to accept her proposal when she suggested we first go to the West Lake and walk along the Broken Bridge. I quite liked the idea of visiting the West Lake but wasn't so sure about 23 (cross) the Broken Bridge. 24 it was broken, did she expect me to jump across? And I couldn't swim, so if I fell in then I would drown. That was definitely not an attractive idea so I politely declined her invitation, 25 (close) my book and walked away. Ⅲ.阅读 第一节 阅读理解（共 20 小题，每小题 2 分，满分 40 分） 阅读下列短文，从每题所给的 A、B、C 和 D 项中，选出最佳选项。 A What should you think about when trying to find your career? You are probably better at some school subjects than others. These may show strengths that you can use in your work. A boy who is good at mathematics can use that in an engineering career. A girl who spells well and likes English may be good at office work. So it is important to know the subjects you do well in at school. On the other hand, you may not have any specially strong subjects but your records show a general satisfactory standard. Although not all subjects can be used directly in a job, they may have indirect value. A knowledge of history is not required for most jobs but if history is one of your good subjects you will have learned to remember facts and details. This is an ability that can be useful in many jobs. Your school may have taught you skills, such as typing or technical drawing, which you can use in your work.. You may be good at metalwork or cookery and look for a job where you can improve these skills. If you have had a part-time job on Saturdays or in the summer, think what you gained from it. If nothing else, you may have learned how to get to work on time, to follow instructions and to get on with older workers. You may have learned to give correct change in a shop, for example. Just as important, you may become interested in a particular industry or career you see from the inside in a part-time job. Facing your weak points is also part of knowing yourself. You may be all thumbs when you handle tools; perhaps you are a poor speller or cannot add up a column of figures. It is better to face any weakness than to pretend they do not exist. Your school record, for instance, may not be too good, yet it is an important part of your background. You should not be apologetic(认错的) about it but instead recognize that you will have a chance of a fresh start at work. 26．What is the passage mainly about? A．The importance of working hard at school. B．Choosing a career according to one’s strengths. C．How to face one’s weakness. D．The value of school work. 27. The writer thinks that a student have a part-time job is probably ___. A. a good way to find out his weak points B. one of the best ways of earning extra money C. of great use for his work in the future D. a waste of time he could have spent on study 28 ． From the passage we learn that if a student’s school performance is not good, he ___________. A．should pay more attention to learning skills and developing abilities
B．will be regretful about his bad results C．may also do well in his future work D．should restart his study in school 29. The underlined phrase “be all thumbs” (in Para. 3) probably means “_______”. A. be clumsy at doing things B. be skillful in doing things C. be not interested in certain things D. be easily bored in doing things 30．From the last paragraph we know one should _________. A．make full use of one’s own weak points B．study harder for a new school record C．apologize for one’s own school record D．face one’s own weak points bravely B As goods and services improved, people were persuaded to spend their money on changing from old to new, and found the change worth the expense. When an airline equipped itself with jets, for example, its costs (and therefore air fare) would go up, but the new planes meant such an improvement that the higher cost was justified. A new car (or wireless, washing machine, electric kettle) made life so much more comfortable than the old one that the high cost of replacement was fully repaid. Manufacturers still cry their goods as persuasively as ever, but are the improvements really worth paying for? In many fields, things have now reached such a high standard of performance that further progress is very limited and very, very expensive. Airlines, for example, go to enormous expense in buying the latest jets(喷气式飞机), in which vast research costs have been spent on relatively small improvements. If we abandon these vast costs we might lose the chance of cutting minutes away from flying times; but wouldn’t it be better to see airfares drop dramatically, as capital costs become relatively insignificant? Again, in the context of a 70 m. p. h. Limit, with lines of cars traveling so close as to control each other’s speeds, improvements in performance are actually irrelevant; improvements in handling are unnecessary, as most production cars grip （抓牢） the road perfectly, and comfort has now reached a very high level. Small improvements here are unlikely to be worth the thousands that anybody replacing an ordinary family car every two years may have spent on them. Let us instead have cars — or wireless, electric kettles, washing machines, television sets — which are made to last, and not to be replaced. Significant progress is obviously a good thing, but the insignificant progression from model-change to model-change is not. 31. The author is obviously challenging the social norm (社会规范) that ________________. A. it is important to improve goods and services B. development of technology makes our life more comfortable C. it is reasonable that prices are going up all the time D. slightly improved new products are worth buying 32. According to this passage, airfares may rise because ______________. A. the airplane has been improved B. people tend to travel by new airplanes C. the change is found to be reasonable D. the service on the airplane is better than before 33. According to the author, passengers would be happier if they ____________.
A. could fly in the latest model of good planes B. could get tickets at much lower prices C. see the airlines make vital changes in their services D. could spend less time flying in the air 34. When manufactures have improved the performance of their products to a certain level, then it would be _______________. A. justified for them to cut the price B. unnecessary for them to make any new changes C. difficult and costly to further better them D. insignificant for them to cut down the research costs 35. In the case of cars, the author advises that we _____________. A. cancel the speed limit B. further improve their performance C. change models every two years D. improve their durability (耐久性) C It was 1961 and I was in the fifth grade. My marks in school were miserable and, the thing was, I didn’t know enough to really care. My older bother and I lived with Mom in an ugly multi-family house in Detroit. We watched TV every night. The background noise of our lives was gunfire and horses’ hoofs(马蹄) from “Wagon Train” or “Cheyenne”, and laughter from “I Love Lucy”, or “Mister Ed”. After supper, we’d lie on Mon’s bed and stare for hours at the tv screen. But one day Mom changed our world forever. She turned off the TV. Our mother had only been able to get through third grade. But, she was much brighter and smarter than we boys know at the time. She had noticed something in the suburban houses where she cleaned books. So she came home one day, swithed off the TV, sat us down and explained that her sons were going to make something of themselves. “You boys are going to read two books every week,” she said. “And you’re going to write a report on what you read.” We moaned（不满,发牢骚） and complained about how unfair it was. Besides, we didn’t have any books in the house other than Mom’s Bible. But she explained that we would go where the books were: “I’ll drive you to the library.” So pretty soon there were these two peevish（坏脾气的）boys sitting in her white 1959 Oldsmobile on their way to Detroit Public Library. I wandered reluctantly among the children’s books. I loved animals, so when I saw some books that seemed to be about animals, I started leafing through them. The first book I read clear through was Chip the Dam Builder. It was about beavers （河狸）For . the first time in my life I was lost in another world. No television program had ever taken me so far away from my surroundings as did this virtue visit to a cold stream in a forest and these animals building a home. It didn’t dawn on me at the time, but the experience was quite different from watching TV. There were images forming in my mind instead of before my eyes. And I could return to them again and again with the flip（快速翻动）of a page. Soon I began to look forward to visiting this quiet sanctuary form my other world. I moved from animals to plants, and then to rocks. Between the covers of all those books were whole worlds, and I was free to go anywhere in them. Along the way a funny thing happened: I started to know things. Teachers started to notice it too. I got to the point where I couldn’t wait to get home to my books.
Now my older brother is an engineer and I am chief of pediatric neurosurgery(儿童神经外 科)at John Hopkins Children’s Center in Baltimore. Sometimes I still can’t believe my life’s journey, from a failing and indifferent student in a Detroit public school to this position, which takes me all over the world to teach and perform critical surgery. But I know when the journey began the day Mom switched off the TV set and put us in her Oldsmobile for that drive to the library. 36. We can learn form the beginning of the passage that ___________. A. the author and his brother had done well in school B. the author had been very concerned about his school work C. the author had spent much time watching TV after school D. the author had realized how important schooling was 37. Which of the following is not true about the author’s family? A. He came from a middle-class family. B. He came from a single-parent family. C. His mother worked as a cleaner. D. His mother had received little education. 38. The mother was ____________ to make her two sons switch to reading books. A. hesitant B. unprepared C. reluctant D. determined 39. How did the two boys feel about going to the library at first? A. They were afraid B. They were reluctant. C. They were impatient. D. They were eager to go. 40. The author began to love books for the following reasons EXCEPT that ___________. A. he began to see something in his mind B. he could visualize what he read in his mind C. he could go back to read the books again D. he realized that books offered him new experience
D Standard English is the formal English that you need to use when you write in coursework(课 程作业) or in the exam. Standard English is the form of English you learn in school. All written English should be standard — that means it should be clear enough for anyone in Britain to understand it. Standard English developed as the main form of printed English in the 15th Century. At the time, every region of Britain used to spell words differently, but printers needed a fixed spelling. Printers like Caxton chose the East Midlands dialect form which was used in London and the South East. Soon Standard English replaced all written dialect forms — the other forms of English spoken around the country. It also replaced French and Latin in law and in academic work. In the 18th Century, people wrote dictionaries and grammar books which standardized spelling — Dr Johnson’s Dictionary of 1755 fixed many of the spellings we still use today. All written English should be Standard English — any grammar rules you learn are for Standard English and you will definitely need to learn them to avoid making mistakes in your work. The rules of Standard English mean using the correct forms of words with the correct spellings. Avoid slang words — words that your teachers or friends wouldn’t understand. You’ll lose marks if the examiners can’t understand what you say or write. Don’t use dialect words. Every
region has words or phrases that are only used there. Don’t use them in your coursework, because you won’t be understood. Make sure you revise grammar and punctuation you have learned, and learn the list of commonly misspelled words you have made. Cliché are ideas or sayings which s have been used so often that they’ve become boring and unoriginal. Phrases like, “As good as it gets” “At the end of the day” “In the fullness of time” are all clichés. So are images like, “as fierce as a lion” “as cunning as a fox”. If you use them you will sound boring and unimaginative — that could mean you lose marks for writing and speaking style. So avoid cliché s. 41. What three things do you have to think about when using English? a. no slang word or dialect b. no grammar and spelling mistake. c. no phrase d. no cliché e. no punctuation A. abc. B. bcd. C. ade. D. abd. 42. What is standard English? A. the English spoken by British people. B. the English spoken by American people. C. the English used in London. D. the English spoken by British people in 15th Century. 43. What is the clichéaccording to the passage? A. the English full of slang words. B. the boring ideas or sayings because of being used often. C. the long phrases which are used often. D. all the English which is used outside of London and the southeast of Britain. 44. Why do we need to use Standard English? A. Because no one can understand dialect words. B. Because there are many kinds of English in the world, we need Standard English to make communication easier. C. Because local dialect belongs to certain region, not every one can understand it. D. Because standard English has been used for a long time. 45. Which statement is true? A. Written English should be formal and standard. B. Standard English means people should use the words from Dr Johnson’s Dictionary. C. All the spoken English should be Standard English. D. Standard English replaced all written dialect forms in the 18th century. 第二节 信息匹配（共 5 小题；每小题 2 分，满分 10 分） 请阅读下列广告和相关信息， 并按照要求匹配信息。 请在答题卡上将对应题号 （46—50） 的相应选项字母涂黑。 首先，请阅读下列广告：这是《纽约时报》电子版上的一些广告链接，请根据读报人 不同需求判断他们将点击的广告。 A.
46. Blackstone Smith has been laid off recently. He is eager to find a new job to shoulder his responsibility to his family. 47. Abu Dhabi tries to make a plan to celebrate the 25th wedding anniversary. He is considering to have a relaxing week with his wife to a quiet and picturesque mountain. 48. Michelin Maynard badly needs an updated security system for his personal computer. His PC is so vulnerable to any attack that it has frequently collapsed.
49. William Glaberson is considering to subscribe to an electronic version of newspapers. And the most influential ones such as the Guardian, the Washington News or the New York Times might be good choice. 50. Alissa J. Rubin is a professor in Columbia University. An expert on Asian political issues, he is tracking any report about political events in this area.
Ⅳ.写作 第一节 基础写作 ［写作内容］ 你是 2010 年广州亚运会的一名英语志愿者，除了给来自世界各地的运动员提供帮助外， 你的另一使命是向他们传播中国文化, 其中包括中国传统节日的介绍。 请根据下面的提示用英 语写一篇短文，向他们介绍中国的端午节。
名称 历史 时间 庆祝活动 特色食品
端午节 2000 多年 每年的农历五月初五； 初夏，标志着一年最热季节的开始 赛龙舟。 以前：只有中国人庆祝； 现在：越来越多外国人参加赛龙舟活动 把糯米包裹在新鲜的竹叶里的粽子
［写作要求］ 使用 5 个句子表达全部的内容。 ［评分标准］ 句子结构准确，信息内容完整，篇章结构连贯。 糯米：sticky rice 粽子:zongzi 第二节 读写任务(共 l 小题，满分 25 分) 阅读下面的短文，然后按照要求写一篇 150 词左右的英语短文。 Life is filled with challenges. As we get older we come to realize that those challenges are the very things that shape us and make us who we are, it is the same with the challenges that come with friendship. When we are faced with a challenge, we usually have two choices: we can try to beat if off, or we can decide that the thing presenting the challenges isn’t worth the trouble and call it quits. Although there are certainly times when calling it quits is the right thing to do, in most cases all that is needed is commitment and communication. When we are committed to something, it means that no matter how painful or how uncomfortable something is, we will always choose to face it and work through instead of running away from it. Communication is making a space for discussion and talking about how you feel as opposed to just saying what the other person did wrong. If you can say to a friend, “I got my feelings hurt.” rather than “You hurt my feelings.” You are going to be able to solve the problem much faster.
In dealing with many challenges that friendship will bring to you, try to see them for what they are: small hurdles you need to jump or get through on your way through life. Nothing is so big that it is impossible to get over, and hurt only serves to make us stronger. It’s all part of growing up. It happens to everyone, and some day you will look back on all of this and say, “Hard as it was, it made me who I am today. And that’s a good thing.” ［写作内容］ 1） 以约 30 个词概括短文的要点； 2） 然后以约 120 个词就“在生活或学习中如何面对挑战”这个主题发表看法，并包括如下 要点： ① 在生活或学习上，你曾经遇到过什么比较大的挑战？ ② 你是如何面对这个挑战的？你成功了吗？ ③ 对你面对挑战的经历，你有何感悟？ ［写作要求］ 可以使用实例或其他论述方法支持你的观点， 1） 也可以参照阅读材料的内容， 但不得直接引用原文中的句子；2）题目自拟。 ［评分标准］ 概括准确，语言规范，内容合适，篇章连贯
1-5DBCDD 16. as 21. herself 26-30BCCAD
6-10BBDAB 17. before 22. around 31-35DABCD
11-15ADCBC 19. attractions 24. If/Since/As 20. an 25. closed
18. how 23. crossing
41-45DCBCA 46—50 EFDAC
(参考范文 one possible version) The Dragon Boat Festival, with a history of more than 2000 years, falls on the fifth day of the fifth month of the lunar year. As it is in early summer, it marks the beginning of the hottest season of the year. In the old days, dragon boat races were organized only by the Chinese people. However, in recent years, people from other cultures have also taken part in the races and enjoyed the fun. The special food for this festival is called zongzi, which is sticky rice in fresh bamboo leaves. (读写任务参考范文 one possible version)
[全解全析] 1~15 DBCDD BBD AB
1. D 本句的意思是“街道的两旁排列着很多各种各样的商店”，build 的意思是“建造， 修建”，design 的意思是“设计”，intend“意思是“打算”，line 是“沿……排列”的意思。 2. B varied 是“变化多端”的意思，various 为“各种各样的”，sorted 意为“分类的”，
mixed?up 意为“困惑的，迷惘的，不适应社会的”。本句意为“各种各样的商店”。 3. C 本句的意思是“除了各种各样的商店销售各种各样的商品之外，有些商店还提供
服务”，apart from 意为“除此之外”，后必须接名词或动名词，however 是连词“然而”的意思， in addition 可单独使用，意为“除此之外”，as well 用在句末。 4. D medical care 意为“医疗护理”。food 是“食物”，cosmetic 是“化妆品”，service 是“服 务”，根据上题意思，service 一词放在这里最合适。 5. D 本句的意思是“在五十年代， 情况发生了变化”， 有转折的意思。 suddenly 和 abruptly 都是“突然”的意思，contrarily 指“相反地”，but 是“但是”的意思,表转折。 6. B take place 只有主动语态，故可排除 C，而 begin to 后应接动词不定式，只有 take place“发生”可用。 7. B be available to sb.为固定搭配， 意为“对某人来说可用的， 可得到的”， 本句意为“顾 客可用的停车场地”，故选 B。 8. D 本句意为“商人们开始对城市界限以外的开阔地感兴趣”， of 表示“……的外面” out 而 outside 指“超过某一个界限，范围等”。 9. A 本句的意思是“购物中心是从聚集一些小的店铺开始的”，只有 started as 有此意。 10. B 本句意为“远离拥挤的市中心”, out of 指“在……之外”， away from 表示距离， “远 离”，next to 指“靠近，下一个”，near 是“近”的意思。 11. A 本句意为“被……所吸引”， surprise 意为“使……惊奇”， delight 意为“使……喜悦”， enjoy 意为“欣赏,喜爱”。 12. D 本句意为“顾客从市区被吸引到城市以外的商业中心”，只有 downtown“市区”符 合此意。 13. C 本句意为“这些购物中心越来越大的名气反过来导致了更大，设备更好的商店的 建成”。distinction 声望；fame 卓越，好名声；popularity 名气很大，知名度很高；liking 喜 爱，喜好。故选 C。 14. B 根据上题解释，in turn 应为“依次”的意思，引申为“反过来”。 15. C 这里 convenience 与 providing 组成短语“提供方便，便利”，符合上下文义。 本句意为“商业街被变成了带有长椅、喷泉及户外娱乐的风景优美的公园” [全解全析] 16. as 21. herself 本文是讲如何写摘要：仔细读懂全文，提练主旨，去掉细节，按规定字数写。 17. before 22. around 18. how 23. crossing 19. attractions 24. If/Since/As 20. an 25. closed
并说明要善于发挥优势克服弱势。 26．B．细节理解题，根据第一段 These may show strengths that you can use in your work 及后 面的举例可知。 27．C． 推理判断题，根据第二段 If you have had a part-time job…you may have learned how to get to work on time…可知。 28．C．推理判断题，根据最后一句 but instead recognize that you will have a chance of a fresh start at work 可知。. 29． 词义猜测题， A． 根据后文 perhaps you are a poor speller or cannot add up a column of figures. 和 It is better to face any weakness 可知“不会做事” 30．D．主旨大意题，根据 It is better to face any weakness than to pretend they do not exist 可 [全解全析] 本文批评了一种社会现象：随着商品和服务的改进，商家劝说人们花钱不断更
新产品，以获得更高享受。作者分析指出，当产品性能发展到一定水平之后，花钱去获得款 式等方面小的改变是得不偿失的，没有必要的。 31. D 推理判断题。 由第四句“…but are the improvements really worth paying for?”及第五句可推 出答案。 32. A 细节理解题。由第二句可知答案。 33. B 细节理解题。由第七句“but wouldn’t it be better to see airfares drop dramatically…”可推知 答案。 34. C 细节理解题。由第四句中的“further progress is very limited and very, very expensive”可知 答案。 35. D 细节理解题。由倒数第二句中的“which are made to last”可知。
3 8. D 推理判断题。 从第二、 三和四段可知答案， 尽管作者和他 brother 都 moaned and complained，
及 reluctant，他母亲还是毅然把他们 drive 到 the library，可见她的态度是“坚决的”。 39. B 细节理解题。由第三段第一句 We moaned and complained…可知，他们最初是“不愿意 的”。 40. D 细节理解题。由第六段第一句 but the experience…可知选项 D 对；由第二句 images forming in my mind 可知选项 B 对； There were images forming in my mind instead of before my 由 eyes 可知 A 、B 均是作者喜欢读书的原因；由最后一句 I could return to them again and again 可知选项 C 对。 It didn’t dawn on me at the time 可知作者当时并未意识到读书能给他予新的 由 体验，故选 D。dawn on sb. 意为“使某人明白什么”。
(参考范文 one possible version) The Dragon Boat Festival, with a history of more than 2000 years, falls on the fifth day of the fifth month of the lunar year. As it is in early summer, it marks the beginning of the hottest season of the year. In the old days, dragon boat races were organized only by the Chinese people. However, in recent years, people from other cultures have also taken part in the races and enjoyed the fun. The special food for this festival is called zongzi, which is sticky rice in fresh bamboo leaves.
(读写任务参考范文 one possible version)
L ooking back on this, I realize that whatever challenges I am faced with, if I can spare no efforts and never give up, I will get them over. What’s more, those challenges make me who I am.
1-5DBCDD 16. as 21. herself 26-30BCCAD
6-10BBDAB 17. before 22. around 31-35DABCD
11-15ADCBC 19. attractions 24. If/Since/As 20. an 25. closed
18. how 23. crossing
41-45DCBCA 46—50 EFDAC
(参考范文 one possible version) The Dragon Boat Festival, with a history of more than 2000 years, falls on the fifth day of the fifth month of the lunar year. As it is in early summer, it marks the beginning of the hottest season of the year. In the old days, dragon boat races were organized only by the Chinese people. However, in recent years, people from other cultures have also taken part in the races and enjoyed the fun. The special food for this festival is called zongzi, which is sticky rice in fresh bamboo leaves. (读写任务参考范文 one possible version) Challenges Make Us Who We Are The passage tells us that when we are faced with challenges, all we need is commitment and communication. After dealing with many challenges, we will come to realize that it is challenges that shape us. Life is filled with challenges. In my study, I always meet with new challenges. When I was in Senior One, I used to fail my final math exams. This was a serious problem because math is a very important subject. However, I did not quit. I listened to the teacher attentively in class. I also bought some reference books and did as many exercises as I could. Besides, I turned to my teacher and classmates for help. In the end, after several months’ hard work, I passed the final exam. Looking back on this, I realize that whatever challenges I am faced with, if I can spare no efforts and never give up, I will get them over. What’s more, those challenges make me who I am.